Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Β. Σπανάκης για τα myData: Να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής τους

Β. Σπανάκης για τα myData: Να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής τους και να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις και λογιστές για την αναβάθμιση του λογισμικού και του εξοπλισμού τους

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Β3' Νοτίου Τομέα Αθηνών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Μετάθεση έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής του myData και παροχή πρόσθετων κινήτρων σε επιχειρήσεις και λογιστές για την αναβάθμιση του λογισμικού και του εξοπλισμού τους»

Κύριε Υπουργέ,

Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα myData αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ψηφιακό έργο, με το οποίο η Α.Α.Δ.Ε. εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Μερικά από τα πολλά πλεονεκτήματα που θα φέρει η υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις, για τους επαγγελματίες, για τους λογιστές - φοροτεχνικούς καθώς επίσης για το Δημόσιο και τη Φορολογική Διοίκηση, είναι η αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων, η απαλλαγή από χρονοβόρες σημερινές υποχρεώσεις, όπως είναι η υποβολή των συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών - Προμηθευτών (ΜΥΦ), η μείωση του διοικητικού κόστους και η περαιτέρω εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών. Παράλληλα, θα επιτευχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, μείωση τακτικών φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, μείωση λαθρεμπορίου κ.ά. Όμως, υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα που καθιστούν την υποχρεωτική εφαρμογή του myData από το 2022 πολύ δύσκολη.

Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η ελλιπής ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των επιχειρηματιών να μη γνωρίζει ακόμη τι ακριβώς είναι το myData.

Μέχρι σήμερα, από πλευράς Α.Α.Δ.Ε., δεν έχει γίνει κάποια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των επιχειρήσεων της χώρας πέραν των μηνυμάτων που απεστάλησαν στην ηλεκτρονική θυρίδα της προσωποποιημένης πληροφόρησης των φορολογουμένων. Σε αντίστοιχες ενέργειες πρέπει επίσης να προβούν και τα επιμελητήρια της χώρας για να ενημερωθούν όλοι οι επιχειρηματίες. Εξίσου σημαντικό είναι να γίνει μια λεπτομερής ανάλυση και ενημέρωση της ωφέλειας για την Πολιτεία από την εφαρμογή του myData, καθώς επίσης και της μείωσης του γραφειοκρατικού και διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Εκτός από την ελλιπή ενημέρωση των επιχειρηματιών, υπάρχουν ακόμη αρκετά τεχνικά προβλήματα και δυσλειτουργίες που πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου η πλατφόρμα myData να είναι πλήρως λειτουργική, ενώ αρκετά υψηλό είναι και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία της.

Τέλος, δεν έχουν αντιμετωπιστεί ζητήματα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κλάδων λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υφίστανται στη λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα τουριστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, εκμεταλλευτές ταξί, ξενοδοχεία, μεταφορικές εταιρείες, κ.ά.

Τα παραπάνω προβλήματα στην πλατφόρμα του myData έχουν αναδειχθεί από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και από τους συλλόγους λογιστών σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί στο σύνολό τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεστε να επιλύσετε τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την εφαρμογή της πλατφόρμας myData;
  2. Προτίθεστε να δώσετε επιπλέον κίνητρα σε όλες τις επιχειρήσεις και στους λογιστές - φοροτεχνικούς για την αναγκαία αναβάθμιση του λογισμικού και του εξοπλισμού τους, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το σημαντικό αυτό νέο μέτρο;
  3. Προτίθεστε να μεταθέσετε την υποχρεωτική εφαρμογή της έναρξης του myData μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν;
  4. Σκοπεύετε να διαχωρίσετε την υποχρεωτική εφαρμογή του myData ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων, για παράδειγμα από 1.1.2022 για τις επιχειρήσεις με τζίρο από 1.000.000 ευρώ και άνω και από 1.7.2022 για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις;
  5. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε μια συνολική εκστρατεία ενημέρωσης και με τη συνεργασία των επιμελητηρίων της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

 

Epsilon Office Λύση Ηλεκτρονική Τιμολόγηση myDATA

Share this post

Comments (0)