Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΑΤΥΠΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ MYDATA ή ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ;

Τις διατάξεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη και υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων ολοκληρώνει η κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν τα πρόστιμα για όσους δεν αποστέλλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData τα τιμολόγια που εκδίδουν.

Μέχρι σήμερα η νομοθεσία δεν προβλέπει πρόστιμα για όσους έχουν ξεχάσει ή αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, καθιστώντας επί της ουσίας προαιρετικό το μέτρο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, οι διατάξεις είναι έτοιμες, αλλά ενδεχομένως να δοθεί ένα μικρό περιθώριο τριών μηνών μέχρι αυτά να ενεργοποιηθούν.

Μάλιστα θα κληθούν όσοι δεν έχουν υποβάλει τα σχετικά τιμολόγια του προηγούμενου έτους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο μέχρι την ημερομηνία που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά και έχουν επιλυθεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν σε κλάδους της οικονομίας, θα θεσμοθετηθούν και πρόστιμα σε όσους δεν αποστέλλουν τα παραστατικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData.

Από τον προσεχή Απρίλιο όλες οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες όχι μόνο να εκδίδουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά τους αλλά και να τα αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην εφαρμογή myData. Σε διαφορετική περίπτωση τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά για τους παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας.

Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως τις 31.3.2022.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορούσε μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

Epsilon Office Λύση Ηλεκτρονική Τιμολόγηση myDATA

Share this post

Comments (0)